You are here: Home / Updates / Hong Kong: Shiella Estrada - Now they look at me as a human
Hong Kong: Shiella Estrada - Now they look at me as a human

Hong Kong: Shiella Estrada - Now they look at me as a human

Comments
by IDWFED published Jan 23, 2015 12:00 AM
The first years they treated Shiella worse than a dog. But now there is hope for improvement for the world's domestic workers. Four years ago, the ILO adopted a convention that will lead to better conditions and increase their ability to organize.

Details

HONG KONG/PHILIPPINES -

Excerpt in Swedish:

I mer än halva livet, 29 år, har Shiella arbetat som hembiträde i Hong Kong. Hon kommer från Pangansinanprovinsen norr om Manila. Efter att ha utexaminerats som ekonom vid det lokala universitetet arbetade hon i sju år på ett exportföretag.

– Men lönen var låg och jag ville att mina barn skulle få en bättre framtid. Min mor och min syster fick ta hand om mina barn när jag lämnade landet.

– Det har varit tungt att inte kunna följa sina barns uppväxt. Mina tårar under åren har fyllt många hinkar. När jag tvivlat på att jag gjorde rätt som lämnade mitt land försöker jag intala mig att det är Filippinernas regeringar som är skyldiga. Det är våra korrupta politiker som tvingar oss att arbeta utomlands eftersom de struntar i sin egen befolkning.

I dag är Shiellas båda barn gifta och hon har två barnbarn.

– Jag känner att jag nu måste ta igen det jag missade av mina barns uppväxt, och vara nära mina underbara barnbarn. Därför planerar jag att åka hem till Filippinerna för gott om två år. Förhoppningsvis har PLU då vuxit sig så starkt att jag med gott samvete kan lämna över.

De första åren i Hong Kong hade Shiella några dåliga arbetsgivare.

– I en familj behandlades jag sämre än deras husdjur. De visade tydligt att de inte betraktade mig som en mänsklig varelse.

Varför bilda en facklig organisation för hembiträden?

– Varför inte? svarar Shiella Estrada snabbt.

– Vi är arbetare som alla andra och fackföreningar är ett av de få effektiva vapen arbetare har för att hävda sina rättigheter. Glädjande nog har i dag hembiträden över hela världen börjar organisera sig.

Read the original article in full: ”De betraktade mig inte som en människa” | Arbetet

Source: Lennart Johnsson/Arbetet

Story Type: Story

Document Actions

blog comments powered by Disqus